Nela Pricop

Identificarea dependențelor alimentare și tratarea lor

Dependența alimentară poate lua multe forme și poate afecta pe oricine, indiferent de vârstă, sex sau context social. Unele semne comune ale dependenței alimentare includ:

  • simți o dorință puternică și constantă pentru anumite alimente sau grupuri alimentare, chiar și atunci când nu ești foarte înfometat.
  • ai dificultăți în a controla cantitatea de alimente consumate sau ai episoade în care consumi cantități mari de alimente într-un interval scurt de timp.
  • consumul de alimente devine o activitate compulsivă și uneori se simte ca un mod de a face față stresului, anxietății sau tristeții.
  • după episoadele de consum compulsiv, te simțiți adesea vinovat sau rușinat și poți cădea într-un ciclu de auto-blamare și compensare.

Dependențele alimentare pot fi dificil de depășit, dar nu sunt imposibile. Cu sprijinul potrivit și angajamentul de a face schimbări pozitive în viața noastră, putem depăși aceste obstacole și putem trăi o viață sănătoasă și echilibrată. Nu ezita să căuți ajutor și să iei măsuri pentru a îmbunătăți relația cu mâncarea și cu corpul tău. Împreună, putem învinge dependențele alimentare și să trăim vieți mai fericite și mai sănătoase.