Dulciurile de casa ingrasa?
Dulciurile de casa,mai ales cele facute in prezent, ingrasa si asta doar din cauza comoditatii, din ce in ce mai putine persoane mai folosesc ingredinte naturale pentru a face dulciuri in casa, totul se bazeaza pe creme praf la plic, multa margarina, frisca tot la plic, creme de cacao care nu contin cacao, si pe langa faptul ca ingrasa foarte tare,mai sunt si extrem de nesanatoase. In general, dulciurile sunt o combinatie de zahar, faina, grasimi procesate, lapte si mai pot contine o serie de componente artificiale cu ar fi :arome alimentare, conservanti, potentiatori de gust.
Consumul de dulciuri facute in casa sau cumparate( consumul de calorii goale) in cantitati mari si des duc in timp la obezitate, la boli cardiovasculare si diabet,dar asta nu inseamna ca din in cand nu ne putem desfata cu desert facut din ingredinte curate chiar in bucataria noastra.Dulciurile nu se consuma nici inainte de masa, nici dupa masa, dulciurile se consuma ca atare, mai bine zis, reprezinta o masa in sine iar momentul cel mai potrivit pentru a ne face de cap cu o prajitura, ramane clar prima parte a zilei, dimineata, de preferat pana in ora 14 si neaparat cu o lunga plimbare pe jos dupa sau o ora de antrenament in sala de sport in aceeasi zi.
Exista cu siguranta si variante de dulciuri facute in casa si ceva mai prietenoase cu sanatatea si corpul nostru, acestea contin ingrediente naturale si sunt asociate corect,insa nu pot fi consumate la discretie.
Placintele, tartele din faina integrala cu mere sau fructe de padure, aromate cu scortisoara si de ce nu, cu putina nuca pot fi oricand o alternativa a torturilor sau a prajiturilor cu foarte multa crema si extrem de insiropate, in locului zaharului se poate oricand folosii cateva fructe uscate sau indulcitorul din stevia.
Sorbetul de fructe se poate face din banana coapte si inghetate, fructe de padure sau piersici sau orice alt fruct doriti, este extrem de simplu de facut, se blendeaza 2 categorii de fructe cu lapte vegetal, cel de cocos e minunat pentru deserturi, se indulceste cu miere, se toarna in forme si se da la congelator. Daca adaugati un iaurt mai gras deja veti avea o inghetata in toata regula.
Spumele de fructe, de capsune, de mango, de cocos, se pot face foarte usor doar amestecarea unei smantanii de buna calitate cu fructe, sunt usoare, delicioase si racaroase.
Merele, perele, gutuile sunt minunate coapte, aromate cu scortisoara si asociate cu o inghetata facuta din iaurt gras.
Puteti aduce cateva modificari si retetelor clasice de dulciuri facute in casa pentru a le face mai sanatoase, de exemplu la clatite putem adauga un lapte vegetal sau lapte de capra, putem pastra ouale dar in locul fainii putem adauga fie 1-2 banane nu foarte coapte sau faina de migdale sau un alt tip de faina,dar nu cea alba si renuntam complet la adaosul de zahar, avand in vedere ca pot fi consumate cu topping de fructe sau gemuri din fructe fara indulcitori. Modificari asemanatoare putem aduce si retetei de cozonac si nu numai.
Renuntati complet la adaosul de margarina, zahar si diverse creme ce se gasesc in comert in prajituri, incercati sa preparati dulciuri din ingredinte naturale si sa includeti cat mai putine ingrediente, cu cat gatiti mai simplist, cu atat va fi mai sanatos si creierul va numara mai putine calorii.