Pachetelul de la scoala

Pachetelul de la scoala sau gradinita tinde sa fie neglijat de catre majoritatea parintilor. Majoritatea parintilor considera ca este de ajuns pentru copiii lor sa manance ceva sa le tina de foame si sa treaca ziua, pana ajung acasa la cina.

Acest obicei de a sari peste pranz este imprumutat din ziua de munca a unui adult, dar este complet nesanatos pentru un copil. Cea mai mare diferenta este ca adultul s-a oprit din crestere, in timp ce un copil este inca in crestere.Pentru un copil aflat in crestere, aportul nutritional trebuie sa fie consistent pe toata durata zilei. Acesta nu trebuie sa sara peste nici o masa.

Exista anumite elemente de care trebuie sa tii cont atunci cand faci pachetelul de scoala copilului tau.

PROGRAMUL UNEI ZI DE SCOALA

Indiferent daca invata dimineata sau seara, in mod sigur copilul tau petrece intre 4 si 6 ore la scoala plus transportul. Astfel, de cele mai multe ori, majoritatea copiilor ajung sa petreaca aproximativ 8 ore pe zi in drum spre sau la scoala.

Astfel, un copil, aflat inca in crestere, petrece o treime din ziua sa la scoala, departe de supravegherea ta si departe de o dieta sanatoasa.

PERICOLELE NUTRITIONALE ALE UNEI ZI DE SCOALA

Desi nu exista pericole de sanatate majore la scoala, pe termen lung, programul si lipsa unei alimentatii corespunzatoare pot avea un impact nefavorabil asupra dezvoltarii copilului tau.

Tine cont ca factorul principal al unei zi de scoala este ca toti elevii sar peste masa de pranz. Faptul ca nu exista posibiliatea de a consuma un pranz normal la scoala, duce la doua mari pericole pentru dieta, sanatatea si dezvoltarea copilului tau.

Cele doua mari pericole la care este supus copilul tau sunt grupul de prieteni si lipsa de experienta in alegerea mancarii.

Cand ma refer la grupul de prieteni, nu înțelege ca vreau sa-i schimbi prietenii. Ci ma refer la faptul ca daca toti prietenii copilului tau au o dieta nesanatoasa, este mult mai usor pentru el sa ‘calce stramb’ si sa-nceapa sa consume alimente nesanatoase.

Al doilea pericol pentru dieta copilui tau este lipsa ta de timp. Chiar daca nu ai timp sa-i faci pachetel, niciodata sa nu-i dai bani sa-si cumpere de la scoala ce vrea el. Optiunile limitate si lipsa de experienta in a alege mancare sanatoasa vor forta copilul tau sa consume fie dulciuri, fie junk-food.

CUM COMBATI CELE DOUA PERICOLE

Cel mai simplu mod de a combate cele doua mari pericole este sa prepari zilnic un pachetel sanatos pentru copilul tau.

Pachetelul va tine locul pranzului, a doua cea mai importanta masa a zilei. Acesta trebuie sa fie echilibrat si indeajuns de satios incat sa-ti ajute copilul sa faca fata si celeilalte jumatati a zilei.

CE TREBUIE SA CONTINA UN PACHETEL SANATOS

Copilul tau este in crestere, are nevoie de un aport special de nutrienti. Desi pare contraintuitv, pachetul trebuie sa contina calorii pentru a ajuta copilul sa aiba energie si sa faca fata schimbarilor din organism.

De asemena, fiind in crestere, copilul tau are nevoie in mod special de Calciu, pentru dezvoltarea sistemului osos si de proteine, pentru dezvolatarea si cresterea armonioasa a musculaturii.

In plus, un aport bogat de proteine va induce senzatia de saturatie pentru mai mult timp. Ajuntandu-ti copilul sa nu simta nevoia sa consume gustari sau junk-food de la pranz si pana ajunge acasa.

Incearca sa-l feresti de sandvisuri cu mezeluri, branza topita sau margarina, opteaza pentru sandvisuri cu piept de curcan, sau branza de capra cu legume crude si paine integrala. Daca totusi nu ai timp sa-i pregatesti un sandvis, o sticluta de iaurt grecesc, kefir, sana + un fruct si o mana de oleaginoase (nuci,migdale, caju,etc.) pot inlocui cu succes punga de saleuri,chips-uri, covrigei de la magazinul scolii.